• Dokumentärfilmaren Claude Lanzmann och demonstranter som protesterar mot nazism i Almedalen.
  KOMMENTAR

  Igår kom beskedet att en av de främsta förmedlarna av vittnesmål från förintelsen, filmaren Claude Lanzmann, är död. I sitt mastodontverk "Shoah" ville han inte använda arkivmaterial, utan ta fram eget material genom att intervjua överlevare och förövare. Men det är inte längre självklart att alla litar på vittnesmålet som tillförlitlig källa. Inte minst har det märkts under årets politikervecka i Almedalen. Det konstaterar kulturredaktionens Emma Engström på plats i Visby.

 • Emma Engström Kulturnytt i P1 P1 Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
  KOMMENTAR/ANALYS

  Politikerveckan i Almedalen är inne på sina mest intensiva dagar, så även när det gäller kulturpolitiken. Kulturredaktionens Emma Engström som är på plats på Gotland berättar i P1 Kultur bland annat om den kulturpolitiska debatt som Sveriges Radio och Berwaldhallen anordnade under gårdagen, om kulturen som verktyg för politiska intressen, och om vilka kulturpolitiska frågor som är hetast och mest omdiskuterade just nu.

  Video: Kulturpolitisk debatt på Almedalsveckan

 • Hur mycket ska politiken styra kulturlivet? Det var frågan i centrum när Sveriges Radio och Berwaldhallen under tisdagsförmiddagen anordnade kulturpolitisk Almedalsdebatt, med bland andra Svenska Filminstitutets vd Anna Serner, Timbros redaktionschef Lars Anders Johansson och flera ledamöter i riksdagens kulturutskott på scen. Moderator var kulturredaktionens Emma Engström.

 • KULTURNYTT I ALMEDALEN

  Medias roll är att representera människor och vara deras förkämpe. Då bibehålls förtroendet, menar den brittiske journalisten Peter Pomerantsev.

 • KULTURNYTT I ALMEDALEN

  Under den pågående Almedalsveckan diskuteras falska nyheter och faktaresistens. Vad händer när känslor blir viktigare än fakta i samhällsdebatten och en god historia blir mer värd än en sann? Och hur påverkar detta den gamla vanliga fiktionen?

 • Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth gjorde en tavla i Almedalen idag. Det gjorde också kulturutskottets socialdemokratiska ordförande Gunilla Carlsson. Det hände vid en konstpolitisk debatt, arrangerad av konstnärsorganisationerna KRO och KIF.

  Vilken tavla tycker du blev bäst?

 • Män som hatar kultur var Almedalens roligaste seminarium tycker vår reporter på plats. Det var Kulturrådet som arrangerade en paneldiskussion om mäns ointresse för kultur apropå alla larmrapporter om pojkars bristande intresse för böcker och läsning. En av deltagarna var Ulf Stenberg konstnärlig ledare på Teater Fryshuset. Han fick frågan: hatar män kultur?

 • Suzi Ersahin blir nytt kulturråd i Istanbul. Förutom att hitta konstnärliga och kulturella utbyten mellan de två länderna hoppas hon kunna påverka den demokratiska processen i Turkiet. Och med tanke på protesterna som pågår i landet, så hade tidpunkten inte kunnat passa bättre.