Ramberg, Kinberg Batra
Foto: Sveriges Radio, Janerik Henriksson/TT.

Ramberg: M vill bygga upp trovärdighet i försvarsfrågan

Kinberg Batra hotade med att lämna försvarsförhandlingarna i sitt tal
2:43 min

Moderatledaren hotade med att lämna förhandlingarna om försvarsbudgeten och positionerade sitt parti som ett mittenparti under sitt tal i Almedalen på söndagen. Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg kommenterar Anna Kinberg Batras tal på politikerveckan.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Anna Kinberg Batra hotar med att lämna förhandlingarna om försvarets budget, hur allvarligt är det?

– Allianspartierna, inte bara Moderaterna, laddade för konflikten redan i början av januari på den årliga försvarskonferensen i Sälen, när man började kräva mera till försvaret på kort sikt och inte bara till nästa försvarsbeslut som är ganska många år bort, säger Tomas Ramberg.

– Moderaterna har för egen del också ett behov att bygga upp sin trovärdighet i försvarsfrågan igen eftersom man fick mycket kritik när man satt som ledare för en Alliansregering som behandlade försvaret ganska snålt i budgetsammanhang. 

– Så här möts både behovet från de borgerliga att ha en konflikt i en viktig fråga inför valet nästa år och Moderaternas behov av att visa att man faktiskt är lite på i dessa frågor.

Var det något annat som stack ut i Kinberg Batras tal?

– Det var intressant att hon började tala om att den verkliga mitten är Moderaterna, och inte Socialdemokraterna som Stefan Löfven påstår. Vi är tillbaka i ett läge där man slåss om vem som är mest mitten, och där har vi inte varit på ett antal år. Moderaterna har snarare gjort en högersväng och jobbat hårt på att inte fortsätta förlora väljare till Sverigedemokraterna.

– Man anar en liten samling kring Alliansen som varit svårt splittrad denna vår och hon skickar inte längre signaler om att det är viktigt med samtal med Sverigedemokraterna. Man kan säga att hon är tillbaka i den sortens linje som Moderaterna drev inför det väldigt framgångsrika valet 2006 där frågorna om jobb och utanförskap är mycket viktigare.

Politikerveckan i Almedalen går därmed mot sitt slut för i år. Kan du sammanfatta veckan som gått?

– Om det finns en tråd i den här veckan, så är det välfärds- och sjukvårdsfrågor. Dels har många tagit upp det i sina tal och vi vet att många väljare bryr sig om dem. Det är en fråga som håller på att bli viktigare än invandring och integration, som varit stor stor i några år nu, och därmed är politiken kanske på väg till ett lite mer normalt läge.

– Socialdemokraterna, som företräddes av finansminister Magdalena Andersson, skruvade upp frågan som viktigt genom att säga att de lovade minst 20 miljarder till kommuner och landsting nästa mandatperiod, det var vallöftet inför nästa år. Moderaterna svarade med att det är för snålt, och där ser vi nu att valkampanjen har börjat i välfärdsfrågorna, säger Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiske kommentator.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".