Kidnappning i Uppsala kring årsskiftet 2011-2012

Den 28 december försvann en 25-årig Uppsalastudent från sin lägenhet i Luthagen. Den 2 januari greps två personer i en bil mellan Stockholm och Uppsala, med Uppsalastudentens mobiltelefon i bilen och den 5 januari hittades Uppsalastudenten och en tredje misstänkt i ett hus i Västerbotten.
I april-maj hölls rättegång i Uppsala tingsrätt.

 • Högsta domstolen kommer inte att pröva vinterns kidnappningsdrama i Uppsala. I augusti dömde Svea hovrätt en 24-årig kvinna och 27-årig man till tio års fängelse för människorov. Båda valde att överklaga men Högsta domstolen ger ingen av dem tillstånd för prövning.

 • Den 27-årige man som dömdes till tio års fängelse efter vinterns kidnappningsdrama i Uppsala överklagar domen till Högsta domstolen. Det har den inblandade kvinnan också tidigare gjort.

  Den man som kallats fångvaktaren, och som dömts till sex års fängelse, har förklarat sig nöjd med domen.

 • Den 24-åriga kvinna som dömdes till tio års fängelse efter vinterns kidnappningsdrama i Uppsala överklagar nu till Högsta domstolen. Kvinnan anser att hon blivit utnyttjad och vilseförd och vill frias helt från brotten.

 • Svea hovrätt skärpte i dag straffet för två av de tre personer som har varit inblandade i kidnappningen av en Uppsalastudent i vintras. Det blir tio års fängelse vardera för 27-åringen och kvinnan, vilket är två år mer än i tingsrättens dom. Han som kallas för fångvaktaren får däremot behålla sitt straff på sex års fängelse.

 • Sista dagen i hovrättsförhandlingen om kidnappningen av en Uppsalastudent har nu avslutats. De misstänkta dömdes tidigare av Uppsala tingsrätt till åtta respektive sex års fängelse. Alla tre har överklagat sina domar, och nu prövas fallet på nytt.

 • Den 27-åring som tidigare dömts till 8 års fängelse av tingsrätten och som pekats ut som hjärnan bakom kidnappningen av en Uppsalastudent, erkände i dag att han har försökt köpa vittnen som skulle vittna falskt i hovrätten.

 • Den 27-åring som pekats ut som huvudman bakom kidnappningen av en Uppsalastudent, och som dömdes till 8 års fängelse av tingsrätten, har försökt påverka rättegången i hovrätten genom att bland annat försöka köpa vittnen.

 • Uppsala

  I dag inleddes rättegången i Svea hovrätt mot de tre personer som dömdes av tingsrätten tidigare i sommar för kidnappningen av en Uppsalastudent. De dömdes till åtta respektive sex års fängelse. Alla tre har överklagat sina domar, och nu ska fallet alltså prövas på nytt.

 • Åtta års fängelse. Det blev domen för två av de tre som åtalats för att ha kidnappat en 25-årig Uppsalastudent i vintras. De båda fälls av Uppsala tingsrätt för människorov samt försök till bedrägeri och utpressning.

 • Uppsala

  I dag avslutades rättegången om kidnappningen av en 25-årig Uppsalastudent i vintras. Åklagare Lars Hedvall yrkar på minst 14 års fängelse för de två huvudmisstänkta och minst 10 år för fångvaktaren. Försvarsadvokaterna säger att de huvudansvariga bör släppas fria.

 • Rättegången mot de tre personer som är misstänkta för kidnappningen av en Uppsalastudent har nu pågått i Uppsala Tingsrätt i sex dagar. Den kidnappade har berättat sin historia och de tre persoer som misstänks ha kidnappat honom har också hörts. Och historierna går isär.

 • När rättegången om kidnappning av en 25-årig Uppsalastudent i vintras nu är inne på sin femte dag. Under förmiddagen hördes den 23-åriga kvinnan och efter lunch hörs den 26-årige man som utpekats som initiativtagare och ledare för kidnappningen.