Sävsångare (Acrocephalus schoenobaenus) Foto: Marek Szczepanek
1 av 2
Sävsångare (Acrocephalus schoenobaenus) Foto: Marek Szczepanek

Sävsångare (Acrocephalus schoenobaenus)

1:13 min

Ännu sent i juli kan man få höra sävsångaren sjunga, ”en ändlös rad av rullande drillar i olika tonlägen, skärrande löpningar och sågningar, med inskjutna höga visselljud och korta härmningsläten” skriver Erik Rosenberg i Fåglar i Sverige. Om man befinner sig i södra delen av Sverige skall man lyssna vid slättsjöarnas strandvassar. I nordligaste Sverige håller sävsångaren till i videbuskagen.

För bara ett par decennier sedan var de två utbredningsområdena åtskilda, men numera har de förenats i ett band längs norrlandskusten. Sävsångaren kommer från vintervistena i Afrika i månadsskiftet april-maj. Särskilt intensiv är sången första tiden, före ruvningen, då den sjunger nästan hela dygnet. Men när det börjar skymma och tidigt i gryningen är sången mest intensiv.

I södra Sverige finns det viss risk att man förväxlar sången med en annan som också tycker om täta vassar, nämligen rörsångaren. Den sjunger dock tydligt långsammare, en ordlek som är ganska träffande lyder "sävsångaren sjunger rörligt, rörsångaren sjunger sävligt".

Man kan också ha turen att få se den lilla brunaktiga fågeln med gult ögonbrynsstreck då den sjungande klättrar uppför ett vasstrå för att sedan ge sig ut på en liten sångflykt.

Det är inte ovanligt att sävsångaren hinner med två kullar innan det i september är dags att resa till Afrikas tropiker. Flyttvägen går över de stora öknarna och dessas tilltagande storlek kan vara en orsak till att sävsångaren på många håll minskat i antal.

(Acrocephalus schoenobaenus)

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".