Skogsduva Foto: Wikipedia

Skogsduva (Columba oenas)

0:44 min

De duvor som de flesta av oss träffar på nu för tiden är dels tamduvan, dels ringduvan. Men för drygt hundra år sedan var skogsduvan (Columba oenas, även kallad blåduvan) vanligare. Skogsduvan är betydligt mindre än ringduvan och präglas av en mörkt blågrå färg utan vita teckningar.

Att den minskat åtskilligt i antal hänger samman med att den är hålbyggare och beroende av rymliga håligheter i lövträd, till exempel hål efter bortfallna ekgrenar. (Det kan förekomma häckning i klippskrevor.) Dessutom vill den ha närhet till jordbruksmark. Minskningen har lett till att det i dag beräknas finnas mindre än 10 000 par i vårt land och förekomsten är koncentrerad till södra Sverige upp till Värmland-Gästrikland och sparsamt längs Norrlandskusten.

En stark konkurrent om boplatserna är kajan och det innebär att skogsduvan kan få vänta tills kajorna är utflugna. Eftersom det är ont om boplatser kan det uppstå veritabla slagsmål mellan duvorna, i kontrast till duvans allmänt omfattade symboliska egenskap av fredssymbol.

Å andra sidan är skogsduvans fertilitet hög och det kan hinnas med både två och tre kullar under sommaren, det vill säga att det kan finnas ungar i vissa bon när flyttningen redan påbörjats. Den går åt sydväst mot Frankrike och Portugal men många skogsduvor faller offer för skyttar vid passagen över Pyrenéerna. Tidigare än ringduvan kommer skogsduvan åter till svenska marker.

(Columba oenas)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista