Gulsparv. Illustration: Wilhelm von Wright
Gulsparv. Illustration: Wilhelm von Wright

Gulsparv (Emberiza citrinella)

0:41 min

Det karaktäristiska lätet hos denna fågel brukar liknas vid olika fraser. Man kan till exempel höra den säga Fi-fi-fi-fi-fi fritt flyt, eller Biff-biff-biff-biff-biff med lök. Men oftast beskrivs lätet rätt och slätt som en räkneramsa: En-två-tre-fyr-fem sex sjuuu. Även om fågeln inte alltid "räknar" till exakt sju lär man sig lätt att känna igen strofen.

Arten hör till de öppna landskapen och ofta syns den äta frön och säd i jordbruksmarkerna, men den uppträder också på hyggen och stränder. Den besöker ofta matningsanordningar under vintern, men vill man ställa sig in hos gulsparven är det inte talgbollar som gäller. Helst äter den korn som strös ut på marken.

Som namnet antyder har fågeln en klargul färgton i fjäderdräkten men rygg och vingar går mer i brunt. Bröstet är streckat och teckningen kan ge associationer till trastar. Fågeln är relativt stor, i alla fall i jämförelse med andra fågelbordsgäster som siskor och mesar.

Under hösten och vintern uppträder de ibland i ganska stora flockar, övriga årstider i par eller mindre grupper.

Gulsparven häckar på marken eller i buskage, i skydd av överhängande grenar. När föräldrarna uppfattar ett hot i närheten av boet spelar de ofta skadade för att avleda uppmärksamheten.

(Emberiza citrinella)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista