Bofink (Fringilla coelebs)

0:41 min

Under senare delen av mars månad invaderas vårt land av bofinkar. Det lär röra sig om 10, ja kanske 15 miljoner häckande par vilket gör bofinken till en av landets vanligaste häckfåglar (enda konkurrenten är lövsångaren).

Därtill bör betänkas att det mycket konstfärdiga boet, oftast placerat i en björkklyka och camouflerat med mossa och lavar, brukar innehålla 4-5 ägg, och att en andra kull inte hör till ovanligheten.

Det är alltså inget fel på fortplantningsförmågan hos denna medlem av finksläktet Fringilla trots att dess andra latinska namn coelebs har med ordet ”celibat” att göra. Benämningen kommer av att bofinkhanarna återvänder från vinterkvarteren någon vecka före honorna. Det är under denna tid som sången ljuder som mest intensivt, det gäller ju för varje hane att etablera ett revir där boet skall byggas av honan som också ensam svarar för ruvningen. Hanen har inte ens tid att mata honan under ruvningsperioden. Han har fullt upp med att genom sång och ibland veritabla slagsmål hålla rivaler och revirinkräktare på avstånd.

Med ett karaktäristiskt lockläte ”fink” talar bofinken om var den befinner sig. Sången är ljudlig, rytmisk, snärtig i fallande skala med en elegant drill allra sist. Under flyttningen på våren kan man höra en del varianter av denna sångstrof: bofinken hör till de arter som har en form av dialekter. Sången är inte medfödd utan lärs in av ungarna medan de ligger i boet. Om de av någon anledning inte får höra sång under sina första veckor kommer de inte att kunna utföra den klatschiga slutdrillen.

Det svenska namnet kommer från en äldre form ”bokfink” med syftning på trädslaget bok. Men fågeln trivs i alla slags skogar, i parker och trädgårdar över hela landet fast glesare norrut. Endast i fjällen saknas den helt. I oktober drar bofinkarna neråt Västeuropa, de flesta övervintrar i Belgien och Holland.

(Fringilla coelebs)

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista