Dubbeltrast (Turdus viscivorus)

0:46 min

Dubbeltrasten är visserligen den största av våra trastar, men alls inte dubbelt så stor som de övriga. Namnet användes först av den store svenske ornitologen Sven Nilsson på 1820-talet och lär ha sin bakgrund i ett äldre namn, Dubbel kramsfågel, vilket i sin tur erinrar om att trastar och andra småfåglar även i vårt land jagats och tillretts som delikatesser.

Misteltrast är ett annat folkligt namn på denna fågel, vilket naturligtvis beror på att den gärna äter mistelbär. Denna förkärlek har gett den det latinska namnet Turdus viscivorus - den mistelätande trasten. I England kallas den också Storm cock vilket beror på att den sjunger tidig om våren - den kommer från vinterkvarteren i västeuropa redan i mars-april - och med viss förkärlek i blåsigt väder.

Dess sång förväxlas inte sällan med koltrastens, men har kortare fraser och ett mycket ”vemodigt” föredrag. Gunnar Brusewitz har skildrat dubbeltrastens sång träffsäkert och lyriskt i sin bok Fåglalåt: ”Ett hastigt, lite korthugget sångtema som ideligen dränks i suset från trädkronorna men som ändå hörs förvånansvärt långt. Koltrastlikt i anslaget men svårmodigare, ibland nästan sorgset. Skulle man fortsätta dessa antropomorfistiska jämförelser så kan man säga att dubbeltrastens sång är en klagovisa som ideligen avbryts av stumma snyftningar och vars tema ideligen upprepas i plågsam otröstlighet.” Ett annat läte som omedelbart avslöjar dubbeltrasten är locklätet, ett knarrande eller surrande ”zerrrr”.

I flykten känns dubbeltrasten igen på de djupa bågarna. Om man ser trastar lyssna efter maskar på någon gräsplan kan man tänka på att dubbeltrasten har tydliga fläckar på det vita bröstet. Dubbeltrasten finns i hela Sverige utom i fjällen och föredrar gles barrskog med åkrar eller hyggen i närheten. På sommaren lever den mest av insekter, maskar och larver och boet placeras oftast högt upp i ett träd. Ofta hinner dubbeltrasten föda upp två kullar med 4-5 ungar i vardera.

(Turdus viscivorius)

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista