Dalripa (Lagopus lagopus)

0:59 min

Det latinska namnet, Lagopus lagopus, betyder ”harfotad” och det har förstås att göra med fjäderbeklädnaden på fötterna. Ordet ”ripa” i sin tur lär härröra från ett indoeuropeiskt ord ”rup” med betydelsen brokig, spräcklig vilket stämmer bra in på fågelns rödbruna sommardräkt.

Det är i fjällen man har tillfälle att se denna uppenbarelse. I städerna uppträder den kanske mera i viltbutikerna som en vit fågel, på restaurangborden serverad som ”snöripa”, vilket inte alls är ett namn på någon existerande fågelart.

Inom ordningen hönsfåglar är tjädern och orren, kanske också järpen, välkända, åtminstone till namnet. Riporna hör hemma i fjälltrakterna och namnen på våra två arter beskriver väl deras bosättningsvanor. Fjällripan hör hemma i bergiga marker högt upp i fjällen, medan dalripan trivs bland björkarna i fjälldalen, vid den porlande jokken.

Dalripan är stannfågel och om hösten samlas fåglarna i flockar som kan bli väldiga, upp till 2 000 exemplar. Dalripan finns längs fjällkedjan ner till norra Värmland och även i Dalarna, Hälsingland. Antalet dalripor per år kan variera mellan 100 000 - 400 000 par.

Kycklingarna som kan vara uppåt tio i boet, lever av insekter, inte minst mygg, i början varför häckningen gärna sker i fuktiga marker. Senare blir födan bär, blad, vintertid kvistar och knopp från björk och vide.

Om våren spelar dalripan, liksom andra hönsfåglar. Erik Rosenberg har målande beskrivit spelet som att ”det låter särskilt spökaktigt första tiden, då det börjar i fullt mörker. Tuppen låter med jämna mellanrum höra en skrattsalva, efterföljd av ett nasalt, nästan talande k a v a u k a v a u då och då omväxlande ett accelererande läte."

(Lagopus lagopus)


 

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista