Domherre. Foto: Göran Haglund
1 av 3
Domherre. Foto: Göran Haglund

Domherre (Pyrrhula pyrrhula)

0:49 min

Domherren, vår kära ”julkortsfågel”, ser man oftast på vintern då den besöker fågelbord där den tar för sig av frön och någon gång även mitt i vintern kan den låta höra sin litet gnisslande, knirkande sång. Både hanen och den mera dämpat färgade honan sjunger.

Många tror att domherren liksom sidensvansen är en vintergäst norrifrån, men fågeln finns i hela landet året om. Under häckningstiden håller den sig emellertid ganska dold inne i skogen. En tät ung gran är vanlig plats för boet med 4-6 ägg. Två årskullar är inte ovanligt. När ungarna kläckts matas de också med insekter, annars är domherren utpräglad fröätare som också tycker om knoppar på buskar och fruktträd.

En viss invasion av domherrar från nordost förekommer dock och svenska domherrar kan också dra söderut. Antalet par i det svenska beståndet kan uppgå till 500 000 par.

(Pyrrhula pyrrhula)

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista