Entita (Parus palustris) Foto: Steffen Hannert
1 av 2
Entita (Parus palustris) Foto: Steffen Hannert

Entita (Parus palustris)

0:32 min

Entitans ljudligt klippande sång är ett tidigt vårtecken, redan soliga vinterdagar kan man höra den. Den hör till de vanligaste gästerna vid fågelborden liksom den nära släktingen talltitan.

Det är inte lätt att skilja de båda arterna åt. De båda små mesfåglarna (något mindre än talgoxen) har svarta hjässor, grå översida och vit undersida. Entitan ger kanske ett något mörkare intryck och har något mer glänsande hjässa.

Först i mitten av 1800-talet identifierades talltitan som egen art i Sverige, dessförinnan kallades båda arterna entita. Ett annat ofta använt namn på entitan är kärrmes.

Medan talltitan finns över hela landet och föredrar barrskog är entitans häckningsmiljö helst fuktig lövskog med murkna träd där den kan hitta bohål. Kullen omfattar 7-9 ägg som ruvas av honan. Nordgränsen för entitan går ungefär vid Dalälven.

Födan utgörs av frön men ungarna matas också med larver. Alfrö är en särskild favorit och vid fågelborden hämtar den solros- och hampfrön som den hamstrar och gömmer på olika ställen, ofta på lavklädda trädstammar där de hittas inte bara av andra entitor utan också av nötväckor. Entitorna håller ihop i par och är ganska stationära under vintern.

(Parus palustris)

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista