Fiskmås (Larus canus)

0:38 min

Fiskmåsen torde med rätta kunna kallas allbekant. Den finns i hela Sverige och beståndet beräknas till uppåt 200 000 par, trots att den har minskat något i antal på senare tid. Samtidigt har den emellertid blivit vanligare i städer och samhällen. Det latinska namnet betyder ”grå mås” och till det yttre liknar den släktingen gråtruten, som dock är större.

Namnet säger dock inte hela sanningen om fiskmåsens matvanor. Den syns ofta ute på åkrar där den letar mask och insekter och det kan till och med hända att den fångar en sork. Fiskmåsen är flyttfågel men drar sig vanligtvis inte längre söderut än till Östersjön. På fastlandet häckar oftast ett fiskmåspar i enskildhet på en sten i vattnet, men också på upphöjda platser ganska långt från vatten, till exempel stenblock, pålar, till och med i träd.

Fiskmåsen har förr kallats gjuse, kixkaja, homåka, värpemåve och strömmingshök. Ordet ”mås” lär gå tillbaka på ett uttryck som betecknar ett jamande läte. I folktron har fiskmåsen ansetts vara en så kallad själsfågel, det vill säga hamn för en avlidens själ. Det ansågs bringa olycka om man dödade en fiskmås.

(Larus canus)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista