Gluttsnäppa. Foto: Göran Haglund
1 av 4
Gluttsnäppa. Foto: Göran Haglund
Gluttsnäppa (Tringa nebularia) Foto: Marek Szczepanek
2 av 4
Gluttsnäppa (Tringa nebularia) Foto: Marek Szczepanek
Gluttsnäppa (Tringa nebularia) Foto: J.M.Garg
4 av 4
Gluttsnäppa (Tringa nebularia) Foto: J.M.Garg

Gluttsnäppa (Tringa nebularia)

0:36 min

Gluttsnäppan hör till de så kallade ”storsnäpporna” som Erik Rosenberg beskrivit som ”nervösa fåglar, nicka typiskt bakåt med huvudet, svaja uppåt och nedåt med stjärten”.

Gluttsnäppan är den största av dem, som en stor trast ungefär. Den känns igen på den långa näbben som är något uppåtböjd och på det trestaviga visslande locklätet som man kan höra i södra Sverige under flyttningen söderut som pågår från midsommartiden fram till oktober. Den böjda och kraftiga näbben används bland annat för att fånga småfisk, då den springer i vattnet med näbben som en plog. ”De långa benen lyftas högt vid varje kliv över vattnet och gå som cykelhjulsekrar” skriver Rosenberg.

Gluttsnäppans hemvist är skogslandet från Dalarna och norrut, där den häckar i skog där det finns våtmarker och tjärnar. Under senare tid har den spritt sig ner i Norrlands kustland. Boet ligger ofta långt från vattnet, på platser där marken tidigt blir torr och placeras intill en sten eller stubbe och både hane och hona ruvar de fyra äggen.

På våren har gluttsnäppan ett klangfullt spel, som hanen låter höra när han svävar på styva vingar eller stående i en trädtopp.

Vinterkvarteren har gluttsnäppan i södra Afrika. I maj kommer den till häckningsplatserna i norr. Det är alltså en ganska kort period den finns i vårt land, en tid då tillgången på föda, som också omfattar insekter av olika slag, är god här i norr.

(Tringa nebularia)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".