Gransångare (Phylloscopus collybita)

0:41 min

Till det yttre är gransångaren mycket lik sina nära släktingar lövsångaren och grönsångaren. Länge fanns denna fågel endast i de norra delarna av vårt land men numera finns också en sydlig ras häckande i södra Sverige.

I norr behöver den stora revir av sammanhängande skogsområden, helst gammal granskog med inslag av lövskog och ängsmark; att arten minskat i antal på senare tid hänger troligen ihop med det moderna skogsbruket. Den sydliga rasen däremot nöjer sig med mindre skogsområden, lövskog och trädgårdar.

Övervintringen sker i Medelhavsområdet. Enligt svensk fågelatlas kan beståndet i Sverige uppskattas till ett par hundra tusen par.

Den karaktäristiska sången har beskrivits som ”käxande”, ”klinkande” och har gett fågeln det engelska namnet chiff-chaff. Ett vanligt sätt att bokstavera låten är till-tall-tilt-tilt-tall och på finska har gransångaren fått heta ”tilttaltti”. Erik Rosenberg tillgriper i sin berömda bok Fåglar i Sverige ramsan ”sill salt salta salta sill salt” och talar om att ”den roliga visan mycket ofta ljuder från de gulnande björkarna i soligt brittsommarväder”.

I det latinska namnet ingår ordet ”collybita” som betyder ungefär ”penningräknare” och även detta har att göra med lätets litet skramlande karaktär.

(Phylloscopus collybita)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista