Gärdsmyg. Foto: Steve Dahlfors
1 av 2
Gärdsmyg. Foto: Steve Dahlfors
Gärdsmygen visar sin akrobatiska sida. Foto: Steve Dahlfors
2 av 2
Gärdsmygen visar sin akrobatiska sida. Foto: Steve Dahlfors

Gärdsmyg (Troglodytes troglodytes)

0:52 min

Det latinska namnet på vår näst minsta fågel (kungsfågeln är något mindre), Troglodytes troglodytes, betyder ”den som smyger ut och in i håligheter” och det är mycket träffande. Det svenska namnet associerar till stengärdsgårdar. I sådana, i rishögar och rotvältor kilar den omkring och gör sig ofta tillkänna med ett ljudligt knäppande och smattrande läte.

Själva sången är förbluffande stark för att komma från en så liten varelse och gärdsmygen sjunger även nu på hösten och vintern.

Rishögar och täta buskar väljs som boplats och hanen bygger flera bon som honan får välja mellan. Bobyggnadskonsten är anmärkningsvärd: han flätar förhållandevis stora bollar av mossa, löv och kvistar med runt ingångshål på sidan.

Kullen består av 6-7 ungar och ofta kläcks ytterligare en kull. Honan ruvar ensam, men när den andra kullen är på gång flyttar hanen och de äldre ungarna in i ett av de ”oinredda” i närheten.

Spindlar och insekter utgör huvudfödan på sommaren, på vintern övergår gärdsmygen till att äta frön. Kalla vintrar tar hårt på beståndet. Mellan 1975 och 1979 minskade det med 90 procent.

En del gärdsmygar flyttar och när de återvänder bidrar de till att beståndet fylls på och man beräknar att det som mest kan finnas en halv miljon par spridda över hela landet men glest i Norrlands inland.

(Troglodytes troglodytes)

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista