Fåglar på H

Fåglar vars svenska namn börjar på bokstaven H

  • Havsörnen är Sveriges största rovfågel med en vingbredd på en bra bit över två meter. De breda vingarna med utspärrade handpennor ger havsörnen dess karaktäristiska flyktsilhuett, närmast rektangulär eftersom vingarna helt dominerar.

  • ”Skogsuv” är en gammal folklig benämning på hornugglan, vilket har sin bakgrund i att båda fåglarna har långa, uppstående örontofsar. Denna karaktäristiska detalj i utseendet skönjs också bakom fågelns vetenskapliga namn, Asio otus - ungefär ”öronuggla”. Ett annat gammalt folkligt namn är haruggla, vilket dock är ganska missvisande: så stora byten som harar slår den knappast.

  • Ursprungligen häckade hussvalan i klippbranter och det förekommer sällsynt i fjällen. Övergången till husväggar (helst på stenhus) och andra människokonstruerade platser som till exempel broar tycks ha skett under de senaste 200 åren.

  • ”Ibland utstöter han ett rungande, rått och gräsligt k r ä n k”, skriver den legendariske Erik Rosenberg i Fåglar i Sverige om hägern. Och han har naturligtvis rätt i att det inte direkt är skönsång som karaktäriserar den här fågeln.

  • Det latinska namnet är ljudhärmande och går tillbaks ända till Aristoteles. Det svenska namnet kommer av att denna märkliga fågel ända sedan medeltiden i folktron ansetts förebåda krig och hungersnöd. Det karaktäristiska ropet tolkades som att den kallade man ur huse: ”Upp! Upp! Upp! Ut! Ut!”.

  • Med sitt tvärbandade bröst och sin höklika silhuett är det inte konstigt att denna uggla fått sitt namn. Hökugglan är inte bara lik en hök, den jagar också på dagen till skillnad från de flesta andra ugglor. Ofta ses den sitta i en trädtopp, gärna vid kanten av ett hygge eller en äng, där den kan spana efter sorkar, möss och andra bytesdjur i gräset. Vintertid tar hökugglan även fåglar.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista