En flygande storvuxen rovfågel, mörk med vit stjärt, avtecknar sig mot blå himmel
Havsörn (Haliaeetus albicilla) Foto: LARS PEHRSON / SvD / TT

Havsörn (Haliaeetus albicilla)

0:38 min

Havsörnen är Sveriges största rovfågel med en vingbredd på en bra bit över två meter. De breda vingarna med utspärrade handpennor ger havsörnen dess karaktäristiska flyktsilhuett, närmast rektangulär eftersom vingarna helt dominerar.

Den vuxna fågeln är brun med gul näbb och vit stjärt, men det tar 4-5 år innan dräkten är utvecklad. Under tiden bär havsörnarna fyra olika så kallade ungdräkter.

Havsörnen häckar i stora tallar och det jättelika boet av ris kan väga uppemot ett ton. I februari-mars kan man se paret kretsa över boplatsen där vanligen två ägg läggs och ruvas större delen av tiden av honan. Örnarna ger sig ut på näringssök långväga från boet. Hälften av födan utgörs av fisk. Havsörnen kan inte slå fåglar i luften och därför tar den mest döda och skadade djur eller ungfåglar. Inte minst är havsörnen asätare.

De vuxna örnarna är ganska stationära, medan ungfåglarna drar sig söderut och kan uppträda i flockar vid utlagda åtlar.

Haliaeetus betyder just ”havsörn”. Det andra latinska namnet syftar på den vita stjärten hos fullvuxna fåglar. Det svenska ”örn” kommer av en samgermansk rot arn.

Havsörnen har vid två tillfällen under 1900-talet varit nära att försvinna ur den svenska fågelfaunan. Den allmänna rovdjursbekämpningen drabbade örnarna, som fram till mitten av 1800-talet varit vanliga i hela Sverige. När fridlysningen kom 1924 fanns bara ett fåtal par på ostkusten och i Lappland. Efter att en viss ökning skett kom nästa stora nedgång genom miljögifter som DDT och PCB vilka gjorde att häckningarna misslyckades.

I början av 1970-talet inleddes Svenska Naturskyddsföreningens ”Projekt havsörn” som innebar bland annat stödutfodring och skydd av boplatser. Efter en stark utveckling under 1990-talet kan antalet fåglar i dag uppskattas till omkring 1 500. Utom i Östersjöns kustland och norra Norrlands inland har havsörnen också etablerat sig på nya platser, bland annat har häckningar vid Vänern konstaterats. Det största hotet mot havsörnen kommer i dag från mänskliga aktiviteter, friluftsliv, skogsbruk etc.

(Haliaeetus albicilla)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista