Gråhägern kröker alltid halsen till ett S i flykten. Foto: Steve Dahlfors
1 av 5
Gråhägern kröker alltid halsen till ett S i flykten. Foto: Steve Dahlfors
Gråhäger. Foto: Göran Haglund
2 av 5
Gråhäger. Foto: Göran Haglund
Den kraftiga näbben används för att fånga fisk. Foto: Steve Dahlfors
3 av 5
Den kraftiga näbben används för att fånga fisk. Foto: Steve Dahlfors
Flygande gråhäger. Foto: Lars Modin
4 av 5
Flygande gråhäger. Foto: Lars Modin
Gråhäger. Foto: Ann Andersson
5 av 5
Gråhäger. Foto: Ann Andersson

Häger (Ardea cinerea)

0:56 min

”Ibland utstöter han ett rungande, rått och gräsligt k r ä n k”, skriver den legendariske Erik Rosenberg i Fåglar i Sverige om hägern. Och han har naturligtvis rätt i att det inte direkt är skönsång som karaktäriserar den här fågeln.

Hägern, noga betecknad ”Gråhägern”, finns häckande i ungefär 5 000 par i vårt land, huvudsakligen i södra Sverige och på senare tid även längs södra Norrlandskusten. De flesta hägrarna bor i kolonier som kan omfatta mer än 20 bon, placerade högt upp i träden. Därifrån gör fåglarna utflykter som kan vara flera mil långa för att söka föda - inte minst fisk, som fåglarna smyger sig på, vadande i vattenbrynet.

Men också sorkar och möss ingår i födan, och under det näringssöket kan man se hägrar vanka omkring på åkrar och fält, särskilt under sensommaren när de unga hägrarna ger sig av från kolonierna och sprider sig i olika riktningar, långt upp i norr kan de hamna. Senare flyttar hägrarna söderut, några kan övervintra vid öppet vatten, andra ger sig av ända ner till Nordafrika.

Hägern är en av våra största fåglar, dess längd är cirka 100 cm och i flykten, då fågeln drar in den långa halsen, kan den påminna om en örn och skrämma mindre fåglar.

Hägerns latinska namn är identiskt med det svenska: Ardea är ett gammalt latinskt ord för hägrar och cinerea betyder ”gråfärgad”. De latinska fågelnamnen härstammar ofta från mycket gamla källor, till exempel romaren Plinius den äldre som levde i början av vår tideräkning och omkom vid Vesuvius’ utbrott år 79. Om hägern skriver Plinius en del som inte är riktigt överensstämmande med dagens syn på fåglarnas liv och beteende, men det har ett kulturhistoriskt intresse: ”Dessa fåglar lider vid parningen. Hannarna skriker ljudligt och gjuter även blod från ögonen. De äggstinna honorna lider inte mindre under värpningen.” Vi kan skratta åt detta men också besinna att vi kan ha anledning att betänka hur människor i framtiden kommer att le åt våra ”sanningar”. Bragden att överflytta Plinius’ antika bok om fåglarna svarar Skåneornitologen Lennart Nilsson för.

(Ardea cinerea)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista