P2 fågeln

Höksångare (Sylvia nisoria)

0:53 min

Det latinska namnet nisoria betyder ”lik sparvhöken” och ett rovfågelaktigt utseende har faktiskt denna sångare med den tvärbandade undersidan och de gula ögonen. Det gamla svenska namnet är ”hökfärgad sångare”.

Arten är störst i sitt släkte, ett par centimeter längre än trädgårdssångaren med vars sång det föreligger viss risk för förväxling. Höksångarens strofer är dock mindre ”jollrande”, något kortare och med en strävare klang och något högre tonläge. Locklätet är smattrande, något likt gråsparvens tjatter.

Öland, Gotland och Östersjöns skärgård är häckningsområdet för de ungefär 300 par som beräknas finnas i Sverige. Ett litet antal finns även på västkusten.

Höksångaren tycker om torra och heta marker i öppen terräng med buskar som en och hagtorn. Denna sorts terräng gillas också av törnskatan, vars närhet höksångaren tycks söka sig till, kanske för att få skydd mot fiender. Boet placeras lågt i ett snår. Flyttningen går till Östafrika i augusti-september.

(Sylvia nisoria)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista