P2 fågeln

Järnsparv (Prunella modularis)

0:50 min

Förr kallades de flesta småfåglar för ”sparvar” och denna ornitologiska felaktighet lever kvar i järnsparvens namn. Den är inte alls släkt med sparvarna, den hör till en särskild familj som anses besläktad med sångare och trastar.

Järnsparven lever under sommarhalvåret av insekter, men andra tider äter den också frön. Denna mångsidighet vad dieten beträffar gör att den tidigt om våren återvänder från vinterkvarteren i Västeuropa. Det händer också att en del fåglar stannar i södra Sverige och milda vintrar visar sig vid fågelborden. Då kan man lätt förstå bakgrunden till första ledet i fågelns namn - dess stålgråa och rostbruna fjäderdräkt har en metallisk lyster.

Annars för denna fågel ett undanskymt liv nära marken, gärna bland snår och täta unggranar där den också placerar sitt bo med 5-6 mycket vackra, blåa ägg. Detta levnadssätt har också inneburit att fågeln förblivit okänd för många, trots att den numera finns i hela landet efter att tidigare ha haft huvudsakligen västlig utbredning.

Så här års finns goda möjligheter att bekanta sig med järnsparven, eftersom den kommer tidigt till sina häckningsplatser och sjunger flitigt. Då lämnar den också gärna sina skrymslen i snåren och sätter sig i en topp där den sjunger en ganska karaktäristisk strof.

Järnsparvens latinska namn, Prunella modularis, kan översättas ungefär ”melodisk brunett”. Men kanske är rytmen och klangfärgen i sången mer framträdande än det melodiska. Erik Rosenberg har fint beskrivit sången som ”något gärdsmyglik ... men endast i tonen, i melodin är det mer av rödhaken dvs. obestämt eller kanske rättare ’skyttlande’: titalli-tytallti titalli-tytallti ... en rätt hastig och gäll strof.”

(Prunella modularis)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista