Koltrast (Turdus merula)

0:45 min

Det latinska namnet Turdus betecknar trastar. Merula betyder ensam och lär syfta på att koltrasten lever ensam efter häckningsperioden. Det är en sanning med modifikation, vilket kan intygas av envar som lagt ut russin och äppelbitar på balkongen och sedan fått besök av dussintals koltrastar under vintern i södra delen av Sverige.

Koltrasten utnämndes för många år sedan till Sveriges nationalfågel och det får man anta bero i första hand på fågelns något melankoliska, klangfyllda sång, som man numer kan höra överallt i samhällen, inte minst i stora städer. Där uppsöker den gärna upphöjda sångplatser som hustak och TV-antenner. Det tycks som om den letar rätt på den sångplats som erbjuder den största akustiken.

Förr, bara för en mansålder sedan, var koltrasten en tämligen skygg skogsfågel med sydlig utbredning. Under 1900-talet spred den sig mot nordost och finns nu häckande uppe i Lappland. Samtidigt flyttade den in i parker och stadsmiljöer.

Det finns upp till två miljoner par koltrastar i vårt land och deras häckningsvanor för dem inte sällan i människans närhet. Boet kan placeras ungefär var som helst, även om det ursprungliga sättet var att reda boet i någon tät unggran. Nu för tiden kan man hitta det i en hängränna, en blomlåda, eller till och med inne i motorhuven till en traktor!

Sjunger fåglarna bara av drift, som en funktion av körtlarna i deras kroppar, eller finns det en ”estetisk” komponent bakom sången? Frågan är nog ännu inte avgjord. Lyssnar man till en driven koltrastartist, som vrider och vänder på sina motiv, upprepar och varierar, är det svårt att förneka en vilja till komposition.

(Turdus merula)

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista