Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pausfågeln. Lyssna på fåglar och samtal kring dem.

Fåglar på L

Fåglar vars svenska namn börjar på bokstaven L

  • Bilden av svalan som en sax är en fin iakttagelse. Med klippande vingar sveper ladusvalorna fram över fält och vattenytor. Den djupt kluvna stjärten, som är ett artkännetecken, kan likna skänklarna på en sax.

  • Fjällhedar från Fulufjället i norra Dalarna till Torne lappmark är lappsparvens hemvist. Längst i norr kan man också finna den på myrmark i skogslandet. Utbredningen är ojämn, på många håll saknas den helt, medan den på andra ställen har täta bestånd, nästan kolonier.

  • Lundsångaren kommer långväga ifrån till våra marker. På vintern finner man den i Indien och Sydostasien. Den häckar i Nordeuropa och i Finland uppskattas antalet årligen till uppåt 5 000 par, men Östersjön är ett hinder som länge hindrat lundsångare från att ta sig in på svenskt territorium.

  • I konkurrens med bofinken är lövsångaren den vanligaste fågeln i vårt land, det vill säga under perioden början av maj till mitten av september. Någonstans mellan 10 och 15 miljoner par beräknas häcka årligen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".