P2 fågeln

Lappsparv (Calcarius lapponicus)

0:42 min

Fjällhedar från Fulufjället i norra Dalarna till Torne lappmark är lappsparvens hemvist. Längst i norr kan man också finna den på myrmark i skogslandet. Utbredningen är ojämn, på många håll saknas den helt, medan den på andra ställen har täta bestånd, nästan kolonier.

 Totalt beräknar man att det finns ett par hundra tusen par lappsparvar i vårt land. Flyttningen under hösten går i sydostlig riktning till Ryssland och Centralasiens stäpper. I april-maj återvänder lappsparvarna, då ofta i stora flockar.

Hanen uppvaktar honan med ett spel då han reser näbben och burrar upp fjädrarna. Sången framförs ofta under svävande flykt med utspärrade stjärtfjädrar. Boet läggs på marken och fodras invändigt med ripfjädrar. Antalet ägg varierar mellan fyra och sju. Födan under sommaren är insekter - under vinterhalvåret lever lappsparven av frön. Det latinska namnet calcarius betyder ”den sporrförsedde” vilket syftar på den långa bakklon.

(Calcarius lapponicus)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista