P2 fågeln

Lundsångare (Phylloscopus trochiloides)

0:49 min

Lundsångaren kommer långväga ifrån till våra marker. På vintern finner man den i Indien och Sydostasien. Den häckar i Nordeuropa och i Finland uppskattas antalet årligen till uppåt 5 000 par, men Östersjön är ett hinder som länge hindrat lundsångare från att ta sig in på svenskt territorium.

Lustigt nog var det i Lund som det första fyndet gjordes 1939 av den legendariske ornitologen Gustaf Rudebeck. Den första häckningen konstaterades i Visby 1953. Sedan 1950-talet förekommer lundsångaren årligen i Sverige, dock inte i stort antal. Beståndet uppskattas i svensk Fågelatlas till kanske 100 par.

Lundsångaren har också kallats ”grön lövsångare” och liknar till det yttre denna vår vanligaste fågel. Sången å sin sida liknar snarare gärdsmygens och är lätt att förbise i vårens fågelkörer eftersom lundsångarna kommer ganska sent till vårt land. Det är i östra delarna av landet som chanserna att träffa på lundsångaren är störst. Den tycker om gammal skog med undervegetation - i söder gärna högvuxen lövskog eller i parker, i norr liksom i Finland i fuktig granskog.

(Phylloscopus trochiloides)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista