Mindre flugsnappare sitter på en liten gren

Mindre flugsnappare (Ficedula parva)

1:07 min

Det latinska namnet betyder ”fikonätare” och det är mycket möjligt att fikon ingår i dieten när fåglarna uppehåller sig i vinterkvarteren, så långt bort som Indien och Pakistan. Sverige utgör nordvästgräns för utbredningsområdet, vilket innebär att denna vår minsta flugsnappare också är den sällsyntaste.

I södra Finland och Baltikum är den mycket vanligare. Den första häckningen i vårt land konstaterades 1944 i Småland, sedan dess är den regelbundet funnen i södra hälften av landet och längs norrlandskusten. I Svensk Fågelatlas uppskattas det svenska beståndet till ungefär 500 par årligen, men man understryker att variationerna är stora. Vidare är arten beroende av gammal, ogallrad skog och det är lätt att förbise fågelns förekomst eftersom sångperioden är kort.

Mindre flugsnapparen placerar sitt bo i urgröpningar på trädstammar eller bakom ett barkstycke. Häckning i holkar och hackspetthål har också konstaterats.

(Ficedula parva)

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista