Mindre sumphöna (Porzana parva)Foto: Wikipedia
Mindre sumphöna (Porzana parva)

Mindre sumphöna (Porzana parva)

11 min

Sumphönsen utgör en fågelfamilj som mest ger sig tillkänna genom sina läten. De lever ett undanskymt liv i stora vassområden men är i gengäld ganska högljudda om sommarnätterna. Den vanliga sothönan är ett undantag som gärna visar sig bland änderna. Kornknarren, vattenrallen och rörhönan hör också till sumphönsen. 

Mindre sumphönan är en sällsynt gäst i Sverige, det brukar röra sig om 8-10 observationer per år. Vårt land ligger i utkanten av utbredningsområdet i Östeuropa.

Både hanen och honan ropar så länge de är oparade - om det blir fråga om häckning tystnar fåglarna, vilket innebär att det är svårt att avgöra om och var häckningar har ägt rum. Vattenrik sumpmark är mindre sumphönans biotop: inne i vassarna springer den omkring på torr vass som flyter på vattnet och bildar ”golv”, och boet placeras på en starrtuva.

Sumphönsens märkliga och fascinerande läten har många gånger förbryllat ornitologerna. Länge trodde man att en del av de ropande fåglarna hörde till en besläktad art, dvärgsumphönan, men sedan Sten Wahlström i slutet av 1960-talet gjort en rad inspelningar och analyser konstaterades att det rörde sig om honor av mindre sumphöna.

(Porzana parva)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista