Nordsångaren (Phylloscopus borealis)Foto: Wikipedia
1 av 2
Nordsångaren (Phylloscopus borealis)
Nordsångaren (Phylloscopus borealis)Foto: Wikipedia
2 av 2
Nordsångaren (Phylloscopus borealis)

Nordsångare (Phylloscopus borealis)

0:31 min

Att stöta på nordsångaren ute i naturen är svårt, för den finns bara längst upp i norra Sverige dit den långsamt invandrat under 1900-talet. Den första häckningen konstaterades 1916 vid Sevujoki i Torne lappmark.

Även om enstaka nordsångare då och då observeras på flera håll i landet torde antalet häckande par bara uppgå till något hundratal. Den är vanligare i norra Finland, störst förekomst har den i taiga- och tundraområdena i Ryssland och Sibirien. Den är också den enda i familjen Sångare som även häckar i Nordamerika (Alaska).

Nordsångaren är nära släkt med vår vanligaste fågel, lövsångaren, men är något större och har något mer färgrik dräkt med grön rygg, gult bröst och vita vingband. Bäckraviner med fjällbjörk anses vara nordsångarens favortibiotop.

Den är en sannskyldig långflyttare, eftersom vintersäsongen tillbringas i Sydostasien och Indonesien! Den långa resan gör att den inte kommer till de svenska häckningsplatserna förrän vid midsommartid. Erik Rosenberg förmedlar i Fåglar i Sverige sin upplevelse av nordsångaren vid Vittangijärvi: ”Han brukar sätta igång klockan 23 (…) ungefär en timme efter rödvingetrasten och en timme före lövsångaren, alltså just som den lågtgående, rödgula solen över fjällvidden i norr ökar sitt sken och börjar höja sig (…) Även under dagen sjunger nordsångaren, medan han rastlöst far omkring i de gleslöviga björktopparna eller fladdrar ut i luften för att knipa någon mygga. Han stannar då och då ett litet tag på en kvist, sträcker upp sig, knycker huvudet bakåt och låter höra sin fina ringning.”

(Phylloscopus borealis)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista