Nötkråka (Nucifraga caryocatactes)Foto: Wikipedia
1 av 2
Nötkråka. Foto: Anders Bergman
2 av 2
Nötkråka. Foto: Anders Bergman

Nötkråka (Nucifraga caryocatactes)

0:43 min

Nötkråkan är beroende av hassel så den gör alltså i högsta grad skäl för sitt namn. Till yttermera visso betyder fågelns båda latinska namn, Nucifraga caryocatactes – nötknäckare!

Men det räcker inte med hasselskog för födans skull. Nötkråkan häckar nämligen i granskog som kan ligga många kilometer från provianteringsplatserna. På hösten hamstras nötter som fåglarna gömmer på olika håll inom sina stora revir och som de lyckas återfinna även när snön ligger djup över förråden. Nötkråkor är mycket stationära, de lever hela livet i samma revir.

Av nötkråkans vanor kan man förstå att nordgränsen för dess utbredning i Sverige sammanfaller med hasselns, det vill säga upp till Värmland, Västmanland, Uppland, och förekomsten är dessutom fläckvis utspridd. I andra delar av landet kan man ibland se nötkråkor, men då av den ras som kallas ”smalnäbbade” och som hör hemma i Sibirien där den lever på cembratallens kottefrön. Om det uppstår brist på denna föda företas väldiga ”invasionståg” till nordvästra Europa. En del av dessa nötkråkor har stannat och etablerat sig som häckande i norra Sverige.

Nötkråkan är stor som en kaja eller nötskrika, har kraftig näbb och kort stjärt. Färgen är brun med en mängd vita prickar – ”fjäderdräkten verkar nästan igelkottsaktig på närhåll” skriver Erik Rosenberg. Som den kråkfågel den är har den ett kraxande läte som verkar spädare, ”barnsligare” än kråkans.

(Nucifraga caryocatactes)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista