Ormvråk (Buteo buteo)

0:44 min

Ormvråken är den rovfågel som man oftast ser i vårt land. Den förekommer i hela landet upp till trädgränsen. Den tycker om växlande terräng med skog och öppen mark där den kan jaga.

Fågeln gör rätt för sitt namn genom att kunna fånga ormar, men den huvudsakliga födan är smågnagare, ödlor, grodor, skalbaggar, gräshoppor och andra småkryp. På regnvåta landsvägar kan man se ormvråkar spatsera omkring och plocka daggmask. Längs vägarna ser man ofta ormvråkar sitta på stolpar och andra upphöjda platser spanande efter byte. En vanlig syn är också seglande vråkar, som skickligt utnyttjar termiken och cirklar i vida kretsar högt i skyn.

Därifrån ljuder också det karaktäristiska jamande, klagande lätet. Hör man samma läte i skogen kan det dock vara en nötskrika som virtuost härmar ormvråkens kvidande. Till färgen är ormvråken huvudsakligen mörkbrun men mycket variabel, vissa exemplar är mycket ljusa.

Tidigt om våren kommer ormvråkarna till sina häckplatser och då kan man se paret uppföra avancerade flyktlekar. Boet byggs av ris rätt högt i ett träd. Varje ormvråkspar brukar ha 2-3 bon att växla mellan inom sitt revir. Man har observerat att vissa bon kan ha varit bebodda ända upp till 30 år. Man räknar med att det finns ungefär 20 000 par ormvråkar i Sverige och de flesta lämnar vårt land i september-oktober för att övervintra i Västeuropa. Några kan dock stanna i sydligaste delen av landet.

(Buteo buteo)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista