Pilfink Foto: Wikipedia

Pilfink (Passer montanus)

0:35 min

”Lagom stekt i smör och krukor
en gommens glädje.
Om man får tro Olof Rudbeck.
Var hade den sin boplats
på pärttakens tid?
Saknade änkans brödkanter
då huset lämnats åt vindarna.
Höll sig troget under takteglet,
burrade bröst som en lord
på dropprännans fals...”

Så beskriver Erik Yvell pilfinken i sin diktsamling ”Fåglar”. Och sant är nog att även småfåglar förekom på menyn vid stormaktstidens kalas. Numera gläder vi oss i stället åt pilfinkens sällskap när den så här års gärna håller eget kalas på fågelbordens frö och under häckningstiden, då den gärna bygger bo under takpannor. Den häckar också i holkar och trädhål och är mycket fertil. Paret, som troget håller ihop året runt, brukar hinna med tre kullar per säsong.

Pilfinken påminner till utseendet om gråsparven, men är något mindre och känns lätt igen på den chokladbruna hjässan och det tydliga vita vingbandet som båda könen har. Någon storsångare är inte pilfinken, men dess tjattrande kvitter ljuder livfullt hela dagarna. Namnet syftar på att fågeln i Sydsverige gärna häckat i ihåliga pilträd vid vägkanterna. Under 1900-talet har pilfinken blivit vanligare och expanderat norrut; nu finns den upp till och med Svealand och södra Norrlands kustland.

(Passer montanus)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista