Rödbena Foto: Wikipedia

Rödbena (Tringa totanus)

0:47 min

De höga vadarbenen är vackert röda pch ett annat igenkänningstecken är de vita vingbanden som syns tydligt i flykten. Förr hände det i vissa trakter att rödbenan kallades ”tjuv”, vilket inte hade med benägenhet för stöld att göra, utan var en härmning av det läte den oftast låter höra.

Under parningstiden har rödbenan ett spel, då hanen på darrande vingar föredrar en lång, vittklingande strof. Över huvud taget är fågeln ”pratglad” och hävdar sitt revir med energiska, hamrande rop ”kly-kly-kly...” om en inkräktare nalkas.

Rödbenan häckar runt hela den svenska kusten men också vid en del insjöar, framför allt i Sydsverige och i fjälltrakterna. Även vid myrar och hedar kan man träffa på rödbenan. Det latinska släktnamnet Tringa betyder ”levande vid stranden”. Vid grunda stränder och våtmarker därintill vadar eller kliver den traststora fågeln omkring under näringssök. Boet med fyra ägg ligger i en grästuva.

Häckningen börjar i södra landet redan i april, längst upp i norr i juni. Redan i mitten av juli börjar sträcket söderut, till stränderna kring Medelhavet och Västafrika.

(Tringa totanus)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".