Rödhake (Erithacus rubecula)

1:00 min

Rödhakens latinska namn syftar båda på fågelns färg. Det roströda bröstet är ju omisskännligt och gör att man lätt får syn på den annars gråfärgade varelsen som särskilt på hösten brukar visa sig i trädgårdar där den nyfiket bevakar allt som försiggår med sina påfallande stora ögon.

Det röda är annars ett varningstecken gentemot konkurrenter om reviret. Rödhakar kan drabba samman i blodiga uppgörelser och experiment har visat att det räcker med att sätta upp en liten duntuss av rätt kulör för att väldig aggression skall utlösas.

Rödhaken har varit känd av människor genom alla tider och figurerar flitigt i sägner och folklore. En på många håll utbredd föreställning är att om rödhaken finner en död människa i skogen börjar den genast täcka dess ansikte med mossa och blad.

I Sverige räknar man med att det finns uppåt sex miljoner par, rödhaken hör alltså till våra vanligaste fåglar.

Den kan häcka i alla möjliga slags skogar men helst skall skogen vara tät och rik på snår. Boet lägger den vanligen på marken, under en rot eller tuva. Födan är insekter och allehanda småkryp, vilket innebär att rödhaken lever till stor del på marken. Men när våren nalkas och reviren skall hävdas intar hanarna - i likhet med släktingarna i familjen trastar - en uppsatt position i en trädtopp. Därifrån ljuder den kvillrande, isigt glasklara sången både morgon och kväll - lätt att identifiera som artegen karaktär, samtidigt som varje enskild rödhake har sin särskilda ”personstil”. Förr kallades rödhaken på många håll ”tjäderklockan” eftersom man ansåg att dess toner just före gryningen väckte tjädrarna och manade dem till spelplatsen.

Lika intensivt ljuder sången vid skymningen och långt in i mörkningen. Det händer att även honan under denna tid stämmer in i sången. Hon deltar också på andra sätt i försvaret av reviret och i vinterkvarteren i Västeuropa och Medelhavsländerna markerar både hanar och honor revir med sång. Många rödhakar övervintrar i södra Sverige.

(Erithacus rubecula)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista