Ringtrast (Turdus torquatus)

0:53 min

Ringtrasten är den minst kända av våra trastar. Störst chans att se den i södra Sverige är under vårsträcket i april då den är på väg från vintervistena i sydvästra Europa och Nordafrika.


 

I Sverige häckar ringtrasten i fjällkedjan där den håller till i öppen terräng i björk- och videbältet, gärna i klippig terräng med raviner. Där bygger den sitt bo på marken och där sitter den skygga fågeln gärna på en sten och sjunger sin strof om tre-fyra klara, vittljudande toner.

De 4-5 äggen ruvas av båda föräldrarna och i oktober går sträcket söderut igen.

(Turdus torquatus)