Svarthätta (Sylvia atricapilla)

0:45 min

I juli klingar fågelsången av, men en av de skönaste och starkaste stämmorna låter höra sig i det längsta. Det är svarthättan, som hör till våra främsta sångare, och ett skäl till att den sjunger livligt långt in i juli är att den ofta lägger två kullar. Olika individer utvecklar en egen sångstil och många har förmågan att lägga in skickliga härmningar av andra fåglars läten i sången.

Svarthättan tycker om blandskog med buskar och boet placeras gärna i en tät granbuske eller i älgört.

Den har ökat i antal under det senaste århundradet och även spridit sig norrut i landet, vanligast är den i södra landet upp till Värmland-Dalarna och längs Norrlandskusten. Man räknar med att det finns uppåt en miljon par svarthättor i vårt land.

På sensommaren finns goda chanser att se svarthättan i trädgårdar där den kalasar på vinbär. I september-oktober flyttar svarthättan till Medelhavsländerna och Östafrikas savanner för att återkomma i maj. Det verkar som om fler svarthättor än tidigare numera övervintrar i södra Sverige.

(Sylvia atricapilla)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista