Storlom (Gavia arctica)

0:46 min

Storlommens läte har nog de flesta hört, om inte ute i naturen så i många svenska filmer, där det vittljudande lätet alltid varit en omtyckt effekt, inte minst när det drar ihop sig till dramatiska situationer. I folktron har lätet gjort att fågeln uppfattas som demonisk, olycksbådande. Ordet ”lom” är för resten ett gammalt germanskt ord med betydelsen ”skrika, genljuda” (samma ord finns i begreppet ”lomhörd”).

Storlommen kallas på latin den arktiska lommen, något oegentligt eftersom släktingen smålommen häckar än längre norrut. Storlommen finns i uppåt 7 000 par årligen i vårt land och trivs i stora, näringsfattiga, steniga skogssjöar.

Där bygger den sitt bo på små öar vilket gör den mycket känslig för förändringar i vattenståndet. Den vill ha sitt bo nära stranden eftersom den rör sig dåligt på land, fötterna sitter långt bak på kroppen. En gammal sägen berättar att Fan en gång fick vara med och se på när Vår Herre skapade fåglar och fick göra ett eget försök. Han skapade den vackra storlommen, men glömde göra fötterna, så han kastade dem efter fågeln varvid de slog fast i baken.

Till Svarta och Kaspiska havet flyttar storlommen om hösten, men många övervintrar också vid Östersjökusten. Födan är mest fisk. Tidigt på våren återkommer lommarna och då kan man ha turen att se deras ceremonier under frieriet, då fåglarna dyker och utkämpar duster under vattnet – lommen är en utomordentligt skicklig dykare.

(Gavia arctica)

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista