Silvertärna (Sterna paradisaea)

0:40 min

Silvertärnan häckar långt upp i norr, så långt som på Spetsbergen och Frans Josefs land. Men vinterhalvåret tillbringar den i området kring jordklotets andra pol, i Södra Ishavet. Hos oss finner vi silvertärnan längs ostkusten, sparsamt också på västkusten. Den finns också i fjällkedjans sjöar från norra Dalarna och uppåt.

Det svenska beståndet uppskattas till 25 000 par och tycks vara i ökning. Annars har förekomsten varierat genom åren. Svensk Fågelatlas uppger att invandringen till fjälltrakterna skedde under 1800-talet, medan kustbestånden etablerats från 1900-talets början med spridning norrifrån.

Silvertärnan är mycket lik sin nära släkting fisktärnan, som är vanlig i inlandet men som minskat vid kusten efterhand som silvertärnan spritt sig söderut. Näbben är röd, utan svart spets; benen är mindre; stjärten är längre… det är de små detaljerna som gör det och det krävs nog övning för att göra en säker bestämning i områden där båda arterna häckar. Men lätet är ganska karakteristiskt: korta, skarpa, klirrande eller smattrande läten.

Häckningen sker vanligtvis i kolonier med ett tjugotal par, och eftersom silvertärnan uppträder aggressivt vid boplatsen drar den till sig andra häckande vattenfåglar, som änder och vadare. Boet placeras på kala skär och stränder. I slutet av april kommer silvertärnan till vårt land och i augusti anträds den rekordlånga resan söderut.

(Sterna paradisaea)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista