Skata (Pica pica)

0:38 min

”Faggornas fågel” har författaren Sven Rosendahl kallat skatan, vilket är mycket träffande, ty denna granna, svart-vita, blågrönglänsande fågel håller alltid till i människans närhet. Ser man bara upp några ögonblick, nog är en eller annan skata i faggorna!

Man kan gissa att om skatan vore en sällsynt fågel skulle dess vackra färger och eleganta hållning och rörelser framkalla mången lyrisk betraktelse. Nu hör den i högsta grad till vardagen och människans förhållande till skatan präglas av viss ambivalens. Dess förkärlek för blänkande metallföremål har gett den epitetet ”tjuvaktig” och dess benägenhet att vid tillfälle ta mindre fåglars ungar kanske bidragit till ett visst dåligt rykte.

Men i gammal folktro har skatan också haft respektingivande egenskaper, ansetts stå i förbund med mörkrets värsta makter, men också fört tur med sig till de gårdar där den slagit sig ner. ”Där skatan bygger bo, har bonden ro” säger ett gammalt ordspråk. På sina håll satte man ut mat på julafton, inte bara åt tomten, utan också åt skatorna för att de skulle fortsätta att bringa lycka.

Skatparet håller ihop i livslångt ”äktenskap”. Så här års är redan arbetet med årets bostad långt på väg. Boet är en imponerande byggnad av pinnar som skatorna ofta bryter i träden. En bale görs av våt jord och boet har ordentligt tak. Ett sådant bo används bara en säsong. Nästa år kan det mycket väl hända att paret bygger en ny våning ovanpå den gamla. Man kan se veritabla torn av sådana byggen.

Ungarna lämnar ofta boet innan de är helt flygfärdiga. Då för skatfamiljen ett ganska ljudstarkt leverne och man kan erfara att skatans repertoar av läten är ganska varierad, även om det välkända ”skrattet” utgör grunden för konversationen. På vårvintern kan man också höra skator brista ut i lågmäld knirkande sång!

Skatan är allätare. Namnet kommer av ordet skate som betyder ”topp, spets” och syftar på den långa stjärten. Särskilt under vintern håller fåglarna ihop i stora flockar som man kan se utföra veritabla dansföreställningar ute på fälten och som övernattar i bestämda snår dit de samlas i skymningen, kanske ett sätt att gemensamt stärka försvaret mot fiender.

(Pica pica)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista