Skogssnäppa Foto: Wikipedia

Skogssnäppa (Tringa ochropus)

0:44 min

Som ”snäppan med ockrafärgade fötter” skulle man kunna uttolka det latinska namnet på denna skogslevande vadarfågel. Den ungefär traststora fågeln har mörka vingar och vit bakkropp vilket gör att den kan likna en stor svala då den flyger upp ur ett dike eller en liten vattensamling. Detta har gjort att fågeln på sina håll kallats ”gropsvala”.

Skogssnäppans hemvist är skogsmarker i hela Sverige fast glesare i norr. Till skillnad från andra snäppor häckar den i träd, oftast med utnyttjande av gamla trastbon, någon gång i en grenklyka. För sitt näringssök är den beroende av våtmarker, små kärr, diken, gölar, och den kan behöva färdas flera kilometer för att uppsöka lämpliga platser.

Det svenska beståndet beräknas till ungefär 40 000 par och har ökat under senare tid.

Tidigt på våren kommer skogssnäppan från vintervistena i Afrika och Medelhavsländerna.

Om dess ljudligt klingande, rytmiska spel som man kan höra strax efter ankomsten har Erik Rosenberg skrivit att det ”måste räknas till skogens grannaste vårmusik”.

Redan i april läggs äggen som ruvas av båda föräldrarna, men strax efter kläckningen, redan i början av juni, flyttar honorna söderut. Hanarna tar hand om ungarna och flyttar tidigare än dessa (under juli-augusti).

(Tringa ochropus)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".