Skäggmes Foto: Wikipedia

Skäggmes (Panurus biarmicus)

0:48 min

Det latinska namnet kan översättas ”långstjärtad, skäggig dvärg” vilket förstås syftar på den karaktäristiska mustaschteckningen på näbbens sidor. Skäggmesen är en sentida invandrare i vårt land, 1965 påträffades den första gången i Skåne.


 

 Sedan 1970-talet är Tåkern huvudtillhållet och stammen där har vissa år beräknats till 20 000 par. Skäggmesen är mycket känslig för kyla, varför antalet varierar mycket från år till år.

Stora bälten av bladvass är häckningsbiotopen och boet byggs i fjolårsvass strax ovanför vattenytan. Ända upp till fyra kullar läggs och ungarna från den första kullen kan häcka själva samma år. På senhösten förekommer så kallad ”högflykt” då stora flockar stiger till stor höjd och sprider sig sedan i olika riktningar och på så sätt etablerar sig arten på nya lokaler. Den har konstaterats häcka i de flesta landskapen i södra delen av landet. Födan utgörs på sommaren av insekter, på vintern av vassfrö.

(Panurus biarmicus)


 

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista