Småspov Foto: Wikipedia

Småspov (Numenius phaeopus)

0:49 min

I månadsskiftet juli-augusti finns vissa chanser att se småspoven i södra delarna av vårt land. Då har redan sträcket söderut inletts och målet är tropiska Afrikas västkust. Därifrån återvänder småspoven i maj till myrar, fjällhedar, numera också stora kalhyggen i norr. Där lever den i små kolonier, omfattande några par. Man har uppskattat att det finns omkring 10 000 par småspovar i Sverige.

Som framgår av namnet är småspoven mindre än den mer kända storspoven och en annan skillnad är att småspovens näbb är kortare och jämnt halvmånformad. Under sträcket kan man få möjlighet att jämföra de besläktade arterna, eftersom de ibland flyttar tillsammans.

Då kan man också höra småspovens karaktäristiska läte, som Erik Rosenberg beskrivit som ”py-hy-hy-hy, ett hastigt gnäggande, klagande eller skrattande visselläte, icke utan en viss likhet med gökhonans bubbel”.

Det är nu i augusti 100 år sedan Erik Rosenberg föddes. Hans fälthandbok Fåglar i Sverige som utkom 1953 är en klassiker som fått många nya utgåvor. Beskrivningen av småspovens läten och beteenden är goda exempel på hans personliga och mästerliga förmåga att skildra fåglar:

”På häckplatserna låter han höra en liknande repertoar som storspoven, blott med något spädare, nästan ’barnslig’ stämma. Spelstrofen består av en rad pressade visslingar o å t o å t o å t och slår så plötsligt över till ett ljudligt svirrande byrrrrrrrrrrrrrrr, som går på i halv- eller helminuter, medan fågeln raskt far fram med vibrerande vingslag, en spelflykt, som ofta slutar med att han slår ned på toppen av ett träd. Boet lägges på heden eller på en tuvholme i en tjärn.”

(Numenius phaeopus)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista