Törnsångare (Sylvia communis)

Törnsångare (Sylvia communis)

0:55 min

När törnsångaren kommit från vinterkvarteren i Afrika i maj sjunger hanarna intensivt och ofta ser man fågeln genomföra en sångflykt då den lyfter sig på ett ”klättrande” sätt från sångplatsen i en buske eller på en ledningstråd.

Som andra av släktet Sylvia är törnsångaren oansenligt färgad grått och brunt - när den sjunger brukar hjässfjädrarna resas. Sången är inte ihållande och porlande som hos släktingen trädgårdssångaren utan litet sträv och hackande.

Törnsångaren finns ganska allmänt i södra delen av Sverige upp till Värmland och Dalarna samt längs Norrlandskusten. Den vill ha öppen terräng med buskar och höga örter, gärna taggiga snår. På senare tid har den också upptäckt odlingarna av energiskog och finns även i skogsbryn och på hyggen med mycket ris. I sådana marker håller ofta 3-4 törnsångare revir intill varann.

Arten minskade betydligt i antal under 1970-talet på grund av torka i vinterområdena men har nu återhämtat sig. Det beräknas finnas bortemot en miljon par törnsångare i vårt land.

Vid ankomsten bygger törnsångarhanen enkla bon av vilka honan senare väljer ett som byggs färdigt och blir hemvist för kullen på 4-6 ägg. Boet ligger i en tät buske, ofta nära marken med spindelväv inblandad i gräskonstruktionen.

(Sylvia communis)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista