Fåglar på V

Fåglar vars svenska namn börjar på bokstaven V

  • Från slutet av maj eller början av juni kan man ha turen att någon sen kväll eller tidig morgon höra det berömda ”vaktelslaget” ljuda från ett odlingsfält, gärna en klövervall. Det är ett trestavigt rop som brukar bokstaveras ”bytt byll-ytt” eller ”pick ver-vick” med betoning på första och sista stavelserna. I Tyskland menade man att den ropade ”Tritt mik nicht”, trampa inte på mig.

  • Sommarnätterna kan erbjuda nya upplevelser för den som lyssnar efter fågelläten, inte minst i våtmarker och områden med höga, frodiga växter. Den som hör något som låter som ett ihållande surrande, svirrande eller skyttlande ringande har stött på någon av de fåglar som ingår i släktet Locustella.

  • Namnet ”rall” har ljudhärmande bakgrund med betydelsen ”skrapare”. Den hör till den grupp fåglar som kallas sumphöns vilket innebär att den för ett undanskymt liv i vassar kring slättsjöar i södra Sverige, ungefär upp till Dalarna - Gästrikland.

  • Kontrasterna trängs redan i det latinska namnet på denna fågel. ”Branta” betyder bränd, vilket syftar på de svarta partierna på fjäderdräktens ovansida, ”leucopsis” betyder ungefär ”vitansiktad”, vilket är precis vad den här arktiska gåsen är.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista