Vitkindad gås (Branta leucopsis)

0:44 min

Kontrasterna trängs redan i det latinska namnet på denna fågel. ”Branta” betyder bränd, vilket syftar på de svarta partierna på fjäderdräktens ovansida, ”leucopsis” betyder ungefär ”vitansiktad”, vilket är precis vad den här arktiska gåsen är.

Sina boplatser har den vitkindade på ett begränsat antal platser långt i norr: Spetsbergen, östra Grönland och på Novaja Zemlja. Det är fåglarna som häckar på den sistnämnda ön som tar vägen över södra Östersjön när sträcket på våren går mot norr. Tiotusentals gäss rastar då på Gotland och en liten del av dem har kommit att stanna och bli bofasta på Laus holmar.

Även vid Öland har några par stannat för att häcka. Skansen i Stockholm hyser vitkindade gäss som också häckar i skärgården och flyttar tillsammans med artfränderna.

Den här färdvägen är tämligen ny, det var först på 1920-talet som Gotland blev rastplats, tidigare tror man att flyttvägen gick utmed Östersjöns södra kust.

Höstflyttningen sker snabbare men under oktober och tidig november kan man se de vitkindade gässen på väg mot övervintringsområdena vid Nordsjön.

Den vitkindade gåsen har av gammalt i Sverige kallats ”Havregåsen”. Den kan ovanligt nog häcka på klippor en bit inåt land. Under 28 dagar ruvas äggen av honan medan hanen håller vakt.

(Branta leucopsis)