Vattenrall. Foto: Göran Haglund
1 av 2
Vattenrall. Foto: Göran Haglund

Vattenrall (Rallus aquaticus)

0:56 min

Namnet ”rall” har ljudhärmande bakgrund med betydelsen ”skrapare”. Den hör till den grupp fåglar som kallas sumphöns vilket innebär att den för ett undanskymt liv i vassar kring slättsjöar i södra Sverige, ungefär upp till Dalarna - Gästrikland.

Det är ingen särskilt vanlig fågel, i slutet av 1990-talet uppskattades beståndet till omkring 5 000 par. Men finns det en vattenrall i ett vassbestånd gör den sig förvisso bemärkt genom allehanda läten, ett envetet hamrande som kan pågå i timmar, ett vittljudande, grymtande läte som den särskilt tillgriper om den blir störd, ett flyktläte som Rosenberg beskriver som ”mycket melodiskt” och många andra ljudyttringar.

Det plaskar ofta ordentligt när vattenrallen går omkring på flytande växtdelar och då och då faller i vattnet. I flykten ser man sällan den drygt traststora fågeln och därför trodde man förr att den och kornknarren begav sig iväg till fots om hösten. Nu vet man att den är nattflyttare som i mitten av oktober drar till Syd- och Västeuropa varifrån den återkommer så snart isen är borta.

Där miljön är lämplig kan det bli tätt mellan reviren och strider om de bästa platserna. Boet byggs av vass och döljs ibland under vasshögar som uppstått under vårflödet. Ett tiotal ägg ruvas i bortåt tre veckor och ungarna är som nykläckta inte simkunniga, varför boet då förses med en kant runt själva boskålen. Under de två månader som det tar för ungarna att bli flygfärdiga kan det hända att kullen kommer fram på öppnare mark, och kvällstid kan man se flygövningar över vassruggarna.

(Rallus aquaticus)

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista