Vaktel (Coturnix coturnix)

0:42 min

Från slutet av maj eller början av juni kan man ha turen att någon sen kväll eller tidig morgon höra det berömda ”vaktelslaget” ljuda från ett odlingsfält, gärna en klövervall. Det är ett trestavigt rop som brukar bokstaveras ”bytt byll-ytt” eller ”pick ver-vick” med betoning på första och sista stavelserna. I Tyskland menade man att den ropade ”Tritt mik nicht”, trampa inte på mig.

Namnet Vaktel lär ha sitt språkliga ursprung i ett ord som betyder ungefär: ”vaka och vara munter”. Det pregnanta ropet har försäkrat sig om en plats i musikhistorien genom att Beethoven imiterar det i sin Pastoralsymfoni.

Kanske är det också det karaktäristiska lätet som gett vakteln plats i sägner och myter - till och med i asatron. Carl-Herman Tillhagen berättar att ”Idun, Brages maka, ägare till den eviga ungdomens äpplen, bortrövades. Alla asar sörjde, träden fällde frusna tårar, solen dolde sitt ansikte och hela naturen höll andan, tills äntligen Loke återbördade henne till Asgård i skrepnaden av en vaktel.”

Vakteln är alls inte vanlig i Sverige. Den minsta av våra hönsfåglar (stor ungefär som en stare) har sin mesta utbredning i mellersta och södra Europa där de också jagas våldsamt även om man numera i stor utsträckning föder upp vaktlar. De som hamnar hos oss är nog mest sådana som förlängt sin nordflyttning på varma, sydliga vindar. Vakteln har dock häckat ända upp i Lule lappmark.

I en grop på marken lägger vaktelhönan sina 8-13 ägg och häckningen kan pågå så sent som in i augusti.

(Coturnix coturnix)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista