skidskytte

Ferry: "Det var som en sekt"

Radiosporten möter Björn Ferry del 1
6:48 min

Citatmaskinen Björn Ferry har gjort det igen. Då Radiosporten träffar honom berättar den svenske skidskyttestjärnan om att skidskyttelandslaget under Wolfgang Pichler var som en sekt.

Björn Ferry och de andra skidskytteherrarna separerade från Wolfgang Pichler för ett år sedan, då damernas och herrarnas verksamhet splittrades.

– För mig och i min utveckling så var det rätt beslut, vi hade tagit det där konceptet vi hade med Wolfgang så långt det gick. Den där sektkänslan vi hade i gruppen hade börjat försvinna och det kändes som att det fungerar inte längre, säger Björn Ferry.

– Samtidigt så saknar man hans energi efter att han lämnade, det finns ingen som har hans kärnkraftsenergi, det känns som att han stod för 50 procent av energin i Sveriges skidskytte.

Björn Ferry liknar Pichlers styre över det svenska skidskytteförbundet med en sekt skidskyttet med en sekt.

– Man har en, vad ska man säga, han var en diktatorisk ledare. Om man tittar på Livets ord från utsidan så undrar man: hur de kan tro på det där? Men vi var så där, och så var det så att köper man inte det där så får man inte vara med, säger Björn Ferry.

– Man tog chansen och gjorde som han sa, alla gjorde exakt samma sak, alla hade exakt samma träningsprogram. Alla jobbade stenhårt och det var en tydlig ledare.

– Det blev som en sekt, när folk bröt sig ur och man kollade argument så blev det småfel, till slut bryts det ner när man inte kan hålla uppe fasaden uppe, när det kommer fram någonting och blir demokratiskt, säger Björn Ferry.

Kände du någon oro då han försvann?

– Nej, för mig var det ganska givet. Jag har i och för sig alltid sagt att jag är chef över mitt liv, jag har sett Wolfgang som ett hjälpmedel för mig. Men på något sätt tror jag att det är bättre, någonstans blir det bättre om man får tänka själv.

Klicka på ljuden under ingressen för att höra mer om Ferrys tankar kring nytt och gammalt ledarskap, framtiden efter skidskyttet och föräldraskap.

Lena Sundqvist
lena.sundqvist@sr.se

John Antonsson
john.antonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".