Ingen svensksuccé – Olsson 40 sekunder från pallen

4:51 min

Det vill sig inte för de svenska herrarna i VM. Johan Olsson blev bäste svensk med sin niondeplats på 15 km klassiskt.

Nej, det blev inget svenskt drömlopp när herrarnas 15 km klassiskt avgjordes i Lahtis. VM-guldet gick till den för dagen dominante Iivo Niskanen, och Johan Olsson var i sin första VM-start långt ifrån att försvara sitt guld.

– Jag orkade inte mer i dag. Jag gick på max men räckte inte till med tanke på förutsättningarna. Jag hade ingen sista växel att kasta in. Det har varit tufft i år. Jag har hela tiden fått kämpa mig tillbaka, säger Johan Olsson till Radiosporten och fortsätter:

– Jag brukar inte prestera så pass nära inpå en sjukdomsperiod. Det har varit ett komprimerat upplägg, men det är som det är. Jag fyller 37 år om två veckor. Någonstans når man sin kulmen. Det är helt enkelt så att de här yngre killarna åker bra mycket snabbare än jag i dag, säger Olsson.

Olsson var till slut 40 sekunder från en bronsplats och 1.10 från guldet. Men Olsson blev ändå bäste svensk, fem sekunder före tian Calle Halfvarsson.

Calle Halfvarsson var rejält nedstämd efter loppet.

– Det var ett himla slitföre. Det var jobbigt redan de första 100 meterna. Jag är besviken, jag får inte till det i det här mästerskapet än så länge och nu börjar vi komma ganska långt in i det. Så det är frustrerande, säger Calle Halfvarsson till Radiosporten och fortsätter:

– Det varit så att jag inte har lyckats på VM tidigare. Och det här mästerskapet har hittills varit det sämsta som jag har gjort. Det går ju inte riktigt framåt heller. Det är himla trist, alltså. Men det är inte slut än. Jag får deppa ihop om hela mästerskapet går dåligt. Men jag får inte vika ner mig, säger Halfvarsson.

Expert Torgny Mogren var inte helt nöjd med svenskarnas prestation.

– Det är klart sämre än vad man hade hoppats. Johan Olsson hade vi ju ingen aning om vad han skulle prestera. Det kunde bli topplopp, det kunde bli bottennapp. Det blev någonting mitt emellan. Det känns som att vi inte har toppform på våra svenska herrar, säger expert Torgny Mogren.

Daniel Richardsson slutade 13:e (1.30 bakom Niskanen) och Jens Burman hamnade på plats 14, 1.36 efter den segrande finländaren.

Emil Jönsson som gjorde sitt första distanslopp i VM-sammanhang slutade på 16:e plats, 1.43 efter Niskanen. 

Efter målgång diskades femteplacerade Andrej Larkov – vilket innebar att samtliga svenskar flyttades upp en placering i resultatlistan. Men juryn ändrade sig sedan och gav Lavrov gult kort. Så ursprungsresultaten gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista