Anja: "Jag älskar dig, sa hon"

2:54 min

En öppenhjärtig Anja Pärson berättade i Sommar i P1 för första gången om sin livs kärlek, Filippa.

– Knäna skakade, jag var förlorad. Men nu pratar jag inte om kraschen i OS. Detta var något mycket värre, men det skulle bli mycket bättre.

Anja Pärson var först ut att sommarprata i P1. Det var en öppenhjärtig Anja som berättade om vilka uppoffringar hon fått göra för att lyckas. Och om hur hon funnit kärleken i Filippa. 

 – Vi träffades i hennes klädbutik. Där fanns det kläder som passade mig, och min slalomkropp. Jag var nominerad på idrottsgalan och hade ingen aning om vad jag skulle ha på mig. Vi var inte vänner innan jag ringde henne och bad om hjälp. Jag var nog lite rädd för henne, hon sa alltid vad hon tyckte och tänkte. Men jag tog mig mod och ringde den enda som kunde göra mig vackrare, säger Anja i P1.

– Hon som drev butiken hette Filippa. Jag beundrade henne, men från början var vi inte kompisar. Men vi lärde känna varandra och hon åkte med mig på konserter och så. Hon hade en tuff fasad, men bakom den fanns en annan människa. Precis som med mig.

Efter några år som kompisar hände något. Jag vet inte vad, men plötsligt visste båda att något var annorlunda. Jag blev inte chockad. Jag blev livrädd.

– Nog för att det svänger i slalom, men den här tvärsvängen var jag inte med på. Jag växte upp med bilden av en drömprins, hus och barn, säger Anja.

Jag tror att jag älskar dig, sa hon en dag. Jag är kär i dig med, tänkte jag tyst. Men vi gick runt varandra och jag sa att jag över huvudtaget inte gillade tjejer. Men denna explosiva kärlek höll på att äta upp mig. Hur kunde det bli såhär? Jag hade levt med en man i flera år. Vi visste båda två vad vi kände, men det var bara hon som vågade säga något. Men så slutade vi springa åt olika håll. Från den första kyssen var det vi.    

Men att leva med en kvinna var inte enkelt.

Det var inte det bästa att heta Anja, i det här fallet. Som väntat blev det kämpigt när det var klart att vi ville leva med varandra. Vi bestämde oss för att åka till Monaco, där vi kunde prata igenom allt. Att vi kan leva ihop är en gåta för många. En konstnärssjäl och en idrottskvinna. Att kombinera så olika liv, var svårt. Att vara nykär och inte få berätta är tufft. Ett foto med en mobilkamera någonstans, och allt skulle vara förstört.

– I fem år har vi väntat med att berätta. Vi skulle vilja ha berättat tidigare. Men alla vänner, nära och kära, har behövt få landa i det. Vissa har accepterat det lätt, andra har haft svårare. Men det här handlar om liv. Vi gjorde en lista på vem som skulle få veta, och när. Och nu är det din tur att få veta. Jag är less på att spela ett spel. Jag är skyldig att berätta sanningen. Vi valde att vänta med att berätta, dels för att det krävdes en skiljsmässa, där ett barn drabbades. Ett barn som dessutom fick en ny, känd, styvmamma. Jag vill tacka alla som har visat hänsyn, och alla som vetat men inte sagt något, säger Anja. 

Anja Pärson bestämde sig tidigt för att bo utomlands i tio år. De tio åren har nu gått.

Jag har flyttat hem till den kvinnan jag älskar, som har ett helt liv här i Sverige. Äntligen ska jag slå ro. Jag ska äntligen få spika i spikar i min egen vägg. Ge tid till familjen. Jag har verkligen inte haft ett hemskt liv innan, men nu blir mina drömmar sanna. Drömmen om man, barn och hus. Fast jag har ju varit tvungen att ändra lite i detaljerna av drömmen, men det får man ta.  

Och ytterligare en av stöttestenarna i drömmen är nu på väg att bli verklighet.

– Jag ska bli mamma!

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sverigesradio.se