Dagens guide för herrarnas Super G

Felix Monsén och Alexander Köll gör båda sina VM-debuter i dagens Super G i St Moritz.

Disciplin: Super G (h)

Tid: 12.00 (Direkt i P4 Extra)

Favoriter: Norrmannen Kjetil Jansrud inledde säsongen med tre raka segrar i disciplinen. Men på den här sidan nyår har bara en Super G körts, och då var det österrikiskt i topp i form av Mathias Mayer. Jansrud var bara nia.

Grenen är en svårtippad historia med många överraskningar genom åren. Det visade ju inte minst gårdagens Super G för damer. Norge har dominerat herrarnas Super G. Sedan 1991 har det körts 20 mästerskap (VM eller OS) och det har varit en norrman överst åtta gånger. Och det finns en norrman som smyger i kulisserna också nu, Aleksander Aamodt-Kilde. Han visade fin form i Hammarbybacken när det var parallellslalom för en vecka sedan. Italienaren Dominik Paris är någon att se upp med.

Svenska chanser: Båda våra deltagare Felix Monsén och Alexander Köll är mest med för att se och lära för framtiden. Mästerskapsstart här och kanske i OS 2018 är värdefullt investerad kunskap inför hemma-VM i Åre 2019.

VM 2015: 1: Hannes Reichelt, Österrike. 2: Dustin Cook, Kanada. 3: Adrien Theaux, Frankrike

OS 2014: 1: Kjetil Jansrud, Norge. 2: Andrew Weibrecht, USA. 3: Jan Hudec, Kanada/Bode Miller, USA

Den svenska historien: Patrik Järbyn drog nytta av sitt startnummer när han tog ett helt otippat silver vid VM i Sierra Nevada 1996. Just, det, 1996. Ett annorlunda VM-år eftersom det alltid är udda år som VM körs. Men det fanns ingen snö i dom spanska bergen 1995 och VM sköts upp ett helt år.

Andra svenska insatser att minnas är Joakim Wallners femteplats 1991 (han tog också ett brons i storslalom då). Järbyn var bara 29/100-delar från pallen vid OS 1998. Sedan dess har det varit ett svenskt mörker och varken vid OS i Sotji 2014 eller VM i Vail 2015 fanns någon svensk på start.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista