Foto: TT Nyhetsbyrån
1 av 3
Niklas Edin, Oskar Eriksson, Kristian Lindström och Christoffer Sundgren. Foto: TT Nyhetsbyrån
Foto: TT Nyhetsbyrån
2 av 3
Niklas Edin med guldmedaljen. Foto: TT Nyhetsbyrån
Foto: TT Nyhetsbyrån
3 av 3
Foto: TT Nyhetsbyrån

VM-guld till Sverige i curling

1:45 min

Sverige med lag Niklas Edin vann VM-guld i curling efter en imponerande finalseger mot Norge. Sverige vann med klara 9-5.

– Det här är bland de häftigaste upplevelserna jag har varit med om. På sättet vi gick in och spelade ut dem. Vi gick in i finalen på ett övertygande sätt, säger Edin till Radiosporten.

Niklas Edin har fått en pangstart med sina nya lagkamrater. Edin, Oskar Eriksson, Kristian Lindström och Christoffer Sundgren sopade banan med Norge i finalen. Därmed följde de upp EM-guldet i november som också det var mot Norge i finalen.

I finalen i Halifax, Kanada, sent på påskdagskvällen svensk tid, kopplade Sverige greppet direkt genom att vinna första omgången med 3-0 trots att Norge hade sista sten.

Ett pressat Norge repade sig dock och kom tillbaka till 3-3 efter att Edins sista sten i den tredje omgången fastnat i guarden. Men i femte omgången kom en ny trea och i sjunde blev det en trea igen. Norges lag med Thomas Ulsrud som skipper bjöd på många misstag samtidigt som alla svenskarna spelade stabilt.

Klagade över isen

Båda lagens spelare klagade över isen, som verkade vara mer svårbemästrad än vad spelarna vant sig vid tidigare under turneringen. "Seg is", kommenterade Ulsrud. "Långsamt", konstaterade Niklas Edin och finallagen hade problem både med farten och riktningen på stenarna.

– Det var kluriga isförhållanden, vi visste att det skulle vara något nytt med isen idag. Det var väldigt trög is i finalen, så det var svårt för båda lagen, säger Edin till Radiosporten via Svenska Curlingförbundet.

När Sverige hade 9-5 i näst sista omgången och spelade på säkerhet där gav Norge upp innan omgången var färdigspelad. Ulsrud la upp sin sista sten på högkant och showade innan han tackade det svenska laget för matchen. VM-guldet var klart.

Trög start på turneringen

– Vi kontrollerade matchen på slutet. Styrkan är vårt takespel, där är det inget lag som är i närheten. Den styrkan inger respekt hos de andra lagen, så de får hitta någon nytt för att slå oss, säger Edin.

En av spelarna som imponerade i takespelet var Kristian Lindström.

– Där här känns helt obegripligt. Vi har sånt jäkla fokus när vi har kniven mot strupen. Sen fanns det inget stopp, säger Lindström om att Sverige avslutade turneringen med nio raka segrar.

För Curling-VM inleddes trögt för Sverige då man förlorade två av de tre inledande matcherna. Men sedan har lag Edin spelat bättre och bättre. I den här intervjun berättade Edin om turbulensen i början av turneringen där det var lite dålig stämning på plan. 

Så här säger Edin om det hela efter VM-guldet:

– Jag tror vi haft en fördel av den dåliga starten i början av veckan, för då jobbade vi mycket med snacket runt isarna. 

Radiosporten rapporterade finalen direkt – läs om hur den var här.

Edins nionde mästerskapsmedalj

För Niklas Edin är det här nionde mästerskapsmedaljen. Han vann sju medaljer med sitt gamla lag bestående av Fredrik Lindberg, Sebastian Kraupp och Viktor Kjäll. Det laget gick i pension efter OS-bronset för ett år sedan. Med sitt nya lag har Niklas Edin alltså redan vunnit två guld trots att de bara spelat ihop i ett år.

– Det ska bli fantastisk roligt att gå vidare nu. Vi har haft en första säsong där vi vunnit fyra mästerskap (SM inkuderat) och vunnit alla fyra på ett övertygande sätt, säger Edin.

Kanada vann VM-bronset efter 8-4 mot Finland.


FAKTA

Sveriges VM-lag

Niklas Edin (skip)

Oskar Eriksson

Kristian Lindström

Christoffer Sundgren

Reserv: Henrik Leek

Coach: Fredrik Lindberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista